Obiady

 

WRZESIEŃ 2021

 

Jadłospis oraz informacje o alergenach

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie. Rodzic dziecka które jest ALERGIKIEM powinien niezwłocznie zgłosić to osobie zamawiającej posiłki z wyszczególnieniem diety (dziecko będzie miało przygotowywane indywidualne posiłki).

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

1.      Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

 

2.      Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

3.      Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

4.      Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

5.      Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

 

6.      Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

 

7.      Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

 

8.      Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

 

9.      Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

10.  Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

 

 

Zastrzegamy- gdy zaistnieje sytuacja , że deser lub wędlina czy też warzywo wymienione w menu , nie będzie spełniało wymogów organoleptycznych, w zamian za nie będzie podane  inne .  Bardzo prosimy rodziców o zapoznanie się uważnie z menu i w razie jakichkolwiek uwag prosimy o kontakt przed podaniem wyżej wymienionego śniadania , obiadu,  czy też deseru

 

a nie w dniu lub dzień po.

 

Bardzo prosimy o zgłaszanie zakupu posiłku danego dnia w dzień go poprzedzający u Osoby Zamawiającej.W razie choroby można odwołać do godz. 8.00 w danym dniu.

 

Dziękujemy.

 

 

01.środa

Śniadanie:  kromki bułki wrocławskiej, masło, szynka , pomidor, ser żółty

Obiad: Jarzynowa , ziemniaki, filet z kurczaka panierowany, surówka z białej kapusty

Podwieczorek: wafle ryżowe z czekoladą

02.czwartek

Śniadanie: pieczywo 3 kromki, masło, schab pieczony 3 plastry, jajko, ogórek zielony

Obiad: Kartoflanka zasmażana , spaghetti

Podwieczorek: owoc

 03.piątek

Śniadanie: rogalik maślany, masło, dżem, twarożek 100g, szczypiorek

Obiad:Zalewajka z ziemniakami , miruna panierowana , ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem,

Podwieczorek:babka piaskowa

06 poniedziałek

Śniadanie:  kromki chleba, masło szynka, ser żółty, ogórek zielony

Obiad: Pomidorowa z makaronem , ryż, paluszki drobiowe w sosie słodko kwaśnym, pekińska z marchewką, kukurydzą

Podwieczorek: jogurt 150ml

07 wtorek

Śniadanie: bułka kajzerka, masło, 1 ½ parówki, papryka, ketchup,

Obiad: Jarzynowa z brukselką ,makaron z serem i cynamonem, jogurt

Podwieczorek owoc

08 środa

Śniadanie: kromki bułki wrocławskiej, masło, ser topiony, szynkowa, pomidor,

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami ,kotlet mielony wieprzowy , kasza jęczmienna, czerwona kapusta

Podwieczorek: deser mleczny

09 czwartek

Śniadanie: pieczywo

 kromki, masło, polędwica, ogórek kiszony, jajko gotowane

Obiad: Rosół z makaronem, kluski , sos wieprzowy, schab w sosie, kapusta biała, marchew, por, jogurt

Podwieczorek: mus owocowy, chrupki kukurydziane

10 piątek

Śniadanie: Płatki z mlekiem, rogalik, masło, miód

Obiad: Pieczarkowa z makaronem, paluszki rybne z dorsza, ziemniaki, surówka z kiszonych ogórków

Podwieczorek: biszkopt z galaretką

 

13 poniedziałek

Śniadanie: pieczywo, masło, szynka, ser żółty, pomidor

Obiad: Ogórkowa z ziemniakami, potrawka z kurczaka z marchewką gotowaną i ryżem

Odwieczorek: jogurt naturalny z chrupkami

14 wtorek

Śniadanie: bułka kajzerka, masło, wędlina drobiowa, sałata, jajko gotowane

Obiad:Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, ziemniaki, kotlet schabowy panierowany,buraczki

Podwieczorek: owoc

15 środa

Śniadanie: bułka wrocławska, masło,mielonka, ogórek kiszony, ser topiony

Obiad:Brokułowa z ziemniakami, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, marchewka z jabłkiem

Podwieczorek: baton zbożowy

16 czwartek

Śniadanie: pieczywo, masło, szynka konserwowa, papryka

Obiad: Zupa wiejska, pyzy z mięsem z sosem wieprzowym, mizeria z ogórków zielonych z oliwą

Podwieczorek: owoc

17 piątek

Śniadanie: rogalik, serek homogenizowany, dżem, masło

Obiad: Zalewajka z ziemniakami, ryba z warzywami, ziemniaki,

Podwieczorek: pączek

19 Poniedziałek

Śniadanie: pieczywo 3 kromki, masło, szynka, ser żółty, ogórek zielony

Obiad: Pomidorowa z makaronem,pierogi z serem polewa śmietanowa

Podwieczorek: jogurt z owocami

20 wtorek

Śniadanie: bułka kajzerka, masło, papryka, parówka

Obiad: Krupnik z ziemniakami, udziki , ziemniaki, pekińska

Podwieczorek: owoc

21 środa

Śniadanie: bułka wrocławska, masło, szynkowa, pomidor

Obiad: Kalafiorowa z ziemniakami, kotlet mielony ala gołąbki( kapusta biała ryż), kasza jęczmienna, sos pomidorowy

Podwieczorek: galaretka

22 czwartek

Śniadanie: pieczywo, masło, jajko, sałata, drobiowa

Obiad: Rosół z makaronem, kluski, devolay, buraczki z jabłkiem

Podwieczorek: owoc

23 piątek

 

Śniadanie: płatki z mlekiem, rogalik maślany, masło, dżem

Obiad: Pieczarkowa z makaronem, miruna duszona granitabrokułowo kalafiorowa

Podwieczorek: babka drożdżowa

26 poniedziałek

Śniadanie: pieczywo, masło, szynka, ser żółty, pomidor

Obiad: Ogórkowa z ziemniakami,kartacze z mięsem, czerwona kapusta

Podwieczorek: jogurt z musem

27 wtorek

Śniadanie: bułka kajzerka, masło, wędlina wieprzowa, ogórek kiszony

Obiad: Marchewkowa z ziemniakami ,ryż , filet z kurczaka w panco, biała kapusta z jogurtem

Podwieczorek: owoc

28 środa

Śniadanie: bułka wrocławska, masło, szynka konserwowa, sałata, jajko

Obiad: Kartoflanka, gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, ogórki kiszone

Podwieczorek: jogurt pitny owocowy z chrupkami

29 czwartek

Śniadanie: pieczywo, masło, mielonka, ser topiony, papryka

Obiad: Jarzynowa, Kopytka z sosem pieczarkowym, surówka z białej kapusty z jogurtem

Podwieczorek: baton zbożowy

30 piątek

Śniadanie: chałka, masło, miód, serek homogenizowany

Obiad: Krupnik, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonych ogórków

Podwieczorek: jabłecznik