Obiady

MENU NA PAŹDZIERNIK

 

Jadłospis oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie. Rodzic dziecka które jest ALERGIKIEM powinien niezwłocznie zgłosić to osobie zamawiającej posiłki z wyszczególnieniem diety (dziecko będzie miało przygotowywane indywidualne posiłki).

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.       Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2.        Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3.         Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4.        Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5.       Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6.        Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7.        Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8.        Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9.        Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10.    Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11.    Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Zastrzegamy- gdy zaistnieje sytuacja , że deser lub wędlina czy też warzywo wymienione w menu , nie będzie spełniało wymogów organoleptycznych, w zamian za nie będzie podane  inne .  Bardzo prosimy rodziców o zapoznanie się uważnie z menu i w razie jakichkolwiek uwag prosimy o kontakt przed podaniem wyżej wymienionego śniadania , obiadu,  czy też deseru

 a nie w dniu lub dzień po.

Bardzo prosimy o zgłaszanie zakupu posiłku danego dnia w dzień go poprzedzający u Osoby Zamawiającej.W razie choroby można odwołać do godz. 8.00 w danym dniu.

 Dziękujemy.

 

 

 

 

01.czwartek

 

Krupnik z ziemniakami, filet z kurczaka, kopytka z sosem, surówka z pekińskiej

 

02piątek

 

Obiad: Zalewajka z ziemniakami, ryba, ziemniaki, kiszona kapusta

 

05 pon.

 

Obiad: Pieczarkowa z makaronem, paluszki drobiowe z sosem słodko kwaśnym, ryż,  surówka z białej kapusty

 

06.wtorek

 

Obiad: Wiejska z ziemniakami, gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórki kiszone

 

07.środa

 

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami, mielone a’la gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym

 

08. czwartek

 

Obiad: Kalafiorowa z ziemniakami, potrawka z kurczaka z ryżem

 

09.piątek

 

Obiad: Brokułowa, pierogi z serem sos śmietanowy

 

12pon.

 

Obiad: Pomidorowa z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki, czerwona kapusta z jogurtem i jabłkiem

 

13. wtorek

 

Obiad: Rosół z makaronem, devolay, kluski, sos, buraczki

 

14.środa

 

Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty, mielone, ziemniaki,mizeria z zielonych ogórków z oliwą

 

15.czwartek

 

Obiad: Jarzynowa, pyzy z mięsem, biała kapusta z marchewką

 

16. piątek

 

Obiad: Zalewajka, paluszki rybne, ziemniaki, kiszona kapusta

 

19.pon

 

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami, knedle ze śliwkami i polewą

 

20.wtorek

 

Rosół z makaronem, schab w sosie, kluski, buraczki

 

 

21.środa

 

Obiad: Pieczarkowa z makaronem, pulpety w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, czerwona kapusta z jogurtem

 

22.czwartek

 

Obiad: Ogórkowa z ziemniakami filet z kurczaka, ziemniaki, mizeria z ogórków z jogurtem

 

23.piątek

 

Obiad: Jarzynowa meksykańska, kluski na parze z sosem śmietanowym

 

26.pon

 

Obiad: Kalafiorowa, makaron z serem cynamonem, jogurtem

 

 

27.wtorek

 

Obiad: Ogórkowa z ziemniakami, udziki , ziemniaki, biała kapusta z marchewką

 

28.środa

 

Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty, spaghetti

 

29.czwartek

 

Obiad: Krupnik, pierogi z owocami, sos śmietanowy

30.piątek

 

Obiad: Zalewajka, ziemniaki, ryba, kiszona kapusta